November 30, 2020

Advent

Hem, that authentic feeling

hyacinter och pepparkakshus...


Tiden innan julen är här på riktigt, advent är skön och mysig och ger ofta tid för lite lite pyssel och reflektion. Traditioner eller inte. Fint att göra saker som återkommer vid vissa fasta tidpunkter under året men precis lika skönt att ta det lite som det kommer och göra det man är sugen på. Något år kanske du vill göra egen pepparkaksdeg och andra år kanske det fungerar bättre att köpa färdigt. Många bageri erbjuder fin pepparkaksdeg. Det finns också färdiga pepparkakor att bygga hus av, det blir bra det med,


Pepparkakshus och hyacinter sätter tonen för advent 2020 för Rankellfoto. Lite frost och den första lilla snön. Fantastiskt att den kom just idag.

Så fint, tack.

ett enkelt recept på pepparkaksdeg


ca 200 pepparkakor


4 del strösocker

2 dl mörk sirap

2 dl vatten

250 g smör

2 msk malen kanel

1 1/1 msk malda kryddnejlikor

1 1/2 malen kardemumma

1 msk malen ingefära

13 dl vetemjöl + extra mjöl till utbakningen

1 tsk bikarbonat


Dag 1 gör du degen och ställer sen i kylen. Sedan f r om dag 2 kan du ta så mycket deg du vill baka och sen låta resten stå i kylskåpet.

Degen klara sig ett ca 1 vecka i kylen.

  1. häll socker, sirap och vatten i en kastrull och låt koka upp. Ställ kastrullen åt sidan.
  2. dela smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke. häll i alla kryddorna. tillsätt den varma sockerblandningen och rör om med en träslev så att smöret smälter och allt blandas. låt blandningen svalna. rör om då och då.
  3. mät upp mjölet i ett litermått, tillsätt bikarbonat och rör om rör om med en gaffel tills det har blandats ordentligt. häll mjölet i bunken med smörblandningen och blanda ihop till en lös deg. täck bunken med plastfolie och låt degen stå och svälla i kylskåpet till minst nästa dag.

dagen efter,

  1. sätt ugnen på 200 grader
  2. ta en bit av degen och gör pepparkakor
  3. grädda pepparkakorna mitt i ugnen på en plåt i ca 5 min


Recept från min favorit julbok "December - från adventspyssel till nyårspartaj"

av Jens Linder & Johanna Westmann

Bonnier Fakta