October 30, 2020

Höstlov och pumpor

Slow living, Natur, Mat

Höst break..

Vecka 44 , en vecka så där mitt i hösten. En vecka för återhämtning och en massa tillfällen för dagar i naturen. Njuta och suga in höstens magiska färgspel.

Läsa böcker och spela tv-spel. Men precis just så. Inga större krav på at göra något speciellt. Väldigt behagligt.

Utomhus luncher och pumpor. Magiskt många fina pumpor det finns. Vackra.

En stilla tid innan vintern och jul. Den här veckan gick verkligen snabbt, trots att vi egentligen inte hade något speciellt alls att göra, hade gärna hållit fast höstens färger ett tag till,


Måla om ett rum. Så enkelt men så stor förändring. Ett helt rum fick en totalt helt alldeles annorlunda känsla. Ombonat, mysigt och faktiskt, det ger mer smak att måla vidare i flera rum.

För det är väl precis just så att bara börja göra ibland. Köp en färg du gillar och måla och ta inredningen vidare därifrån sen. Allt behöver inte planeras i förväg. Leta runt hemma och hitta saker som passar. För omedvetet väljer du färg du gillar och då har du garanterat saker redan hemma i färger som passar. Byt, plädar, kuddar , krukor och lampor från olika rum och du skapar ett nytt rum med gamla saker. Saker får nytt liv och en ny plats. Enkelt. Miljövänligt och ekonomiskt.

Enkel morotssoppa

Denna morotssoppa kommer från en av mina favorit böcker Dagens fika (Kakao förlag 2016).


4 port

drygt 1 kg morötter, gärna blandade färger

1 l vatten

1-2 tärningar god grönsaksbuljong

en nypa chiliflakes eller annan het krydda

2½ dl crème fraiche

Riv

1 morot

1 palsternacka

2 msk olivolja

en nypa flingsalt


Soppan: Skala morötterna och dela dem i bitar. Lägg dem i en gryta och slå på vattnet. Det ska nätt och jämnt täcka morötterna. Lägg i buljong och chiliflakes. Låt koka tills morötterna är riktigt mjuka, ca 20 min. Mixa soppan slät. Tillsätt crème fraiche och mixa lite till.

Riv: Skala morot och palsternacka. Riv dem grovt eller strimla dem fint. Bred ut på en långpanna med bakplåtspapper samtidigt som du kramar in lite olivolja och salt. Rosta i ugnen tills rivet har fått fin färg, ca 15-20 min i 200°. Rör runt ibland så det inte bränns vid.

Recept från Milo Kalén, Kaka på Kaka


Bästa höst hälsningar

Jessica