January 27, 2021

Hemma i naturen

Natur & Människa, Natureness, Natur, Slow living

Naturkontakt, ekopsykologi och skogsbad...

Att känna sig i kontakt med naturen har vi fått med oss från förr, vi mår helt enkelt bra i naturen för att vi har levt i naturen som vår naturliga miljö längre än i den tid vi har nu.

Det kallas visst med ett fint ord för biofilihypotesen. När vi får möjlighet att vistas ute i naturen tillfredsställer vi detta urålderliga behov som finns i oss och vi kommer att känna oss trygga och väl till mods. Den fina kontakten med naturen som vi får när vi väcker denna uråldriga känsla till liv leder sen automatiskt till att vi får en större förståelse för hur viktig naturen är för oss och att vi vill skydda och ta hand om den. Vår miljömedvetenhet växer. Så enkelt egentligen,


Två timmar / vecka och lite varje dag räcker tydligen enligt forskningen för ett fysiskt, mentalt och emotionellt välmående. Man pratar om ekopsykologi. Läkare på Shetlandsöarna kan skriva ut recept till sina patienter att de ska spendera mer tid i naturen. För mig låter detta fantastiskt.


I slutet av sommaren möte jag Lotta Ihse på företaget Urban Balance Club och kom i kontakt med skogsbad då jag fick i uppdrag att skapa bildmaterial till hennes verksamhet. Skogsbad, visst låter det som att bada i en sjö i skogen? men nej, inte är det så. Det är ett poetiskt namn för upplevelse i ett naturområde där du ”badar” med dina sinnen i skogen. En naturnärvaro utöver den du upplever när du promenerar, joggar eller spenderar annan tid i skogen. Så vi mötes i fantastiska Häckebergaskogen i Skåne en sen sommar eftermiddag och tidig kväll. Om än med min kamera och jobb så blev denna kväll ett slags fotoskogsbad för mig, och Lotta och jag skapade en fin kontakt som fick en fortsättning....

Utställning


En utställning med några av mina naturfotografier i hennes yoga studio i Lund. Just det där att njuta av naturens läkande effekt visuellt när man inte hinner eller har möjlighet eller kan gå ut i den verkliga naturen. Vår hjärna kan nämligen ta oss till en plats genom att t ex titta på ett motiv av naturen och därmed uppfattar den att det är natur och tillfredsställelsen av att vara där uppstår i oss. Om det vi ser ligger nära verkligheten kan hjärnan alltså uppfatta det och tillsammans med andningen kan vi öka vår känsla av återhämtning och trygghet även hemma eller på jobbet när vi får vila våra ögon på naturmotiv. Naturfotografierna som får besöka UrbanBalanceClub under v.8 fram till påsk 2021 andas därför verklighet. Känslan av blöt mark, doften av hav , blommor och skog och stillheten, tystanden i ett snölandskap hoppas jag kunna ge just detta.

Genom att ta in naturen öppnar man upp för ökad kreativitet, minskad stress, snabbare läkning, bättre humör och allmänt välbefinnande i våra hem och på våra arbetsplatser. Gröna växter, torkade blommor och naturliga färger i övrig är fina komplement till tavlorna på väggen.

Hållbar livsstil
Lifestylefotografering
Lifestylefotografering
Biofilisk interiör
skogsbad fotografering