December 5, 2022

Reflektioner

Produktfoto, stilleben, Hållbarlivsstil

Det beror på..

Det mesta i livet handlar om preferenser. Preferenser kring vad vi ser och uppfattar. Vår historia, kunskap och vad vi ser och hämtar in med våra sinnen här och nu. Vi skapar en verklighet, högst subjektiv. Olika för var och en. En del saker uppfattar våra sinnen likadant då vi är biologiskt uppbyggda på samma vis. Därför attraherar visa kompositioner i bilder lättare betraktaren än vad andra gör. Kompositioner och gestaltningsteorier som samarbetar med vår hjärna och som därmed blir lätt att "läsa" förstå och ta in. Fina och estetiska. Estetiska element såsom symmetri, tredjedels regeln, inramning, upprepning, ledande linjer, färg, kontraster, skuggor form, etc.

Sen finns allt det andra som utmanar och som i många fall gör att bilder sticker ut, lämnar ett avtryck i minnet, inte för att man vet varför men för att de berör på ett eller annat sätt.


reflektera, eller inte ..

Precis som i livet i övrigt behöver vi reflektera ibland. Det är så med foto också. Reflektioner kan skapa dynamik och uppmärksamhet på ett sätt som lockar till att titta en gång till. En del bilder mår bra av reflektion, andra inte. Det beror på vad bilden har för syfte. Att skapa en känsla eller berätta hur något ser ut i detalj, då kan det vara bättre att undvika reflektioner.

Ett set vintage glas och karaff, för julstämning. Inspirera till att leta vackra glas till julens glöggpartyn istället för att köpa nya. Där blev storyn, precis så. Med reflektioner. I massor. Med en spännande ljussättning underifrån blev det dynamik tillsammans med det mörka, gula ljuset.

Gilla, gilla inte? högst subjektivt. Man når betraktare som gillar och som uppfattar budskapets koppling till just detta, mysiga hållbara glöggpartyn!

Önskar en fin advent

//Jessica