July 14, 2020

Röda bär

Lifestylefotografering, Mat, Hemma

Antioxidanter i massor..

En palett av röda bär. Vilken härlig årstid vi har nu, med en massa färska bär. Färska bär att ha i kylen men också frysa in en del till senare. Jag tänkte spara lite jordgubbar och björnbär till höstens och vinterns smoothies men frysta bär på morgonfilen är en stor favorit här hemma, så vi får se hur många bär som finns kvar när sommaren är slut.

Även lingon och körsbär är med i bärpaletten. Lingon blir svårt att hitta i södra Skåne och än är det inte hellre säsong. Det sägs att det går att hitta lingon i augusti/september i norra Skåne om det regnat mycket, vore kul att gå på upptäcktsfärd och testa detta när sensommar och höst gör intåg. Får ta och undersöka detta lite mer. Men än så länge får det bli lingon från frysen. Och närheten till Annedals Gård gör att det är enkelt och lätt att fylla på skafferiet med bär och grönsaker. Det är himla härligt att ha en gårdsbutik på så nära cykelavstånd. Här kan man hitta grönsaker, bär och frukt efter säsong och dessutom en super mysig atmosfär. Om du någon gång har vägarna förbi Vellinge i södra Skåne måste du ta en runda hit,

De fantastiska bären

Jordgubbar innehåller en massa näringsämnen, b la C-vitamin. De innehåller också höga nivåer av fytonutrienter och antioxidanter, som bekämpar fria radikaler. Även vitamin K och mangan, folsyra, kalium, riboflavin, vitamin B5, vitamin B6, koppar, magnesium och omega-3-fettsyror finner man i dessa små fantastiska bär,

Körsbär innehåller bland annat antocyaniner, ett rött pigment som har visat sig kunna reducera smärta och inflammationer. Ämnet är också precis som jordgubben en kraftfull antioxidant. Även höga halter av melatonin, ett ämne som visat sig vara bra för immunsystemet och det finns också höga halter av A-vitamin i bären.

Lingon är rika på kostfibrer, vitamin A, vitamin C och magnesium. De har också högt innehåll av flavonoider och lignaner., något som sägs vara bra för att förebygga allvarliga sjukdomar.

Björnbär innehåller E-vitamin, som är bra för att bekämpa infektioner. De innehåller också salicylat och vitamin C, fenolsyror och folat. Även om man kokar dem så bibehålls E-vitaminhalten.

Röd smoothie

Ingredienser: Jordgubbar, Björnbär, Körsbär, Lingon, Ingefära, Apelsinjuice, Honung, Vatten

Ta lika mängd av bären (fast bara liten liten del körsbär) och en liten del ingefära. Häll lite flytande honung över. Häll i apelsinjuice till lagom mängd, så det täcker bären och en del över. Använd stavmixer. Späd med vatten till önskad konsistens.

Färdig att dricka!